Η Γέφυρα του Διαβόλου στο Τορτσέλλο
Από την Ιωάννα Ζιαμπίρη
Αυτήν την εβδομάδα θα ταξιδέψουμε μέχρι την Ιταλία και το πανέμορφο νησί Torcello, το οποίο βρίσκεται στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας. Αν τύχει ποτέ να επισκεφτείτε την παραμυθένια και ασύλληπτης ομορφιάς Βενετία, αξίζει τον κόπο να πάτε και μέχρι το Torcello. Το Torcello, το οποίο εκτός από ελκυστικό για τις πολιτιστικές και τοπικές ομορφιές του, είναι κυριολεκτικά βουτηγμένο στο μυστήριο. Αλλά προς Θεού! Ποτέ και για κανέναν λόγο μην το επισκεφτείτε στις 24 Δεκεμβρίου!
Στο νησί λοιπόν του Τορτσέλλο, όχι πολύ μακριά από το γνωστό Burano, βρίσκεται μία μικρή γέφυρα. Η γέφυρα αυτή φτιάχτηκε τον XV αιώνα πάνω στα θεμέλια μιας ακόμη πιο παλιάς γέφυρας που ανάγεται περίπου στο 1200 μΧ. Διασχίζει το Canale Maggiore και συνδέει το ιστορικό κέντρο του Torcello με την υπόλοιπη λιμνοθάλασσα.
Η γέφυρα έχει ένα πολύ μυστήριο όνομα. Και αυτό που είναι ακόμα πιο περίεργο, είναι ότι κανείς δεν ξέρει γιατί ονομάστηκε έτσι. Λέγεται η Γέφυρα του Διαβόλου! Και μόνο το όνομά της είναι ικανό να προκαλέσει φόβο, δεν νομίζετε;
Υπάρχουν πολλές εκδοχές για τον λόγο που της δώσανε αυτό το σκοτεινό όνομα. Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι η γέφυρα ονομάστηκε έτσι επειδή οδηγούσε στο παλάτι μιας οικογένειας η οποία είχε το ψευδώνυμο “Οι Διάβολοι”. Ωστόσο, σήμερα δεν υπάρχει ίχνος από κάποιο τέτοιο αρχοντικό. Ούτε λόγος βέβαια για απογόνους των “ Διαβόλων”.
Υπάρχουν όμως κι άλλες εκδοχές σχετικές με την ονοματοδοσία. Όλες μεταφέρθηκαν από στόμα σε στόμα ανά τους αιώνες και όλες έχουν ένα κοινό σημείο: τον τρόμο! Κάποιοι λένε ότι την γέφυρα την έφτιαξε ο ίδιος ο Διάβολος μέσα σε μία νύχτα για να κερδίσει ένα στοίχημα.
Η πιο φημισμένη όμως εκδοχή είναι και η πιο ανατριχιαστική. Στον μυστηριώδη και μακάβριο αυτό θρύλο της Γέφυρας του Διαβόλου στο Τορτσέλο, οι πρωταγωνιστές είναι τέσσερις: ο ίδιος ο διάβολος, ένα κορίτσι, ένας νεαρός Αυστριακός και μια καταχθόνια μάγισσα.
Σύμφωνα με αυτή την προφορική παράδοση που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, κατά την διάρκεια της Αυστριακής εισβολής, μια πανέμορφη κοπέλα από την Βενετία ερωτεύτηκε παράφορα έναν αυστριακό αξιωματικό του στρατού. Οι δύο νέοι αγαπήθηκαν τόσο πολύ, που δεν έδωσαν σημασία στο γεγονός ότι ο νεαρός ήταν εχθρός κατακτητής και θέλησαν να παντρευτούν.
Αυτός ο γάμος όμως, δεν έγινε αποδεκτός από την οικογένεια της καλλονής. Οι γονείς της έκαναν τα πάντα για να χωρίσουν τους δύο νέους και να διαλύσουν την σχέση τους. Απομάκρυναν την κόρη τους, παρά τη θέλησή της από την Βενετία κι έτσι οι δύο ερωτευμένοι χαθήκανε.
Η κοπέλα υπέφερε μακριά από τον αγαπημένο της, αλλά αλίμονο! Η μοίρα της επιφύλασσε ένα ακόμη πιο δυνατό χτύπημα! Καιρό μετά τον χωρισμό τους, έφτασε στα αυτιά της νεαρής ότι ο αγαπημένος της είχε βρει βίαιο θάνατο. Κανείς δεν ήξερε ποιος ήταν ο δολοφόνος.
Η κοπέλα, που ήδη υπέφερε μακριά του, μόλις έμαθε ότι ο έρωτας της ζωής της είχε βρει τέτοιο θάνατο απελπίστηκε εντελώς. Μέχρι τότε, της αρκούσε να ξέρει ότι κάπου υπήρχε ο αγαπημένος της. Η αγάπη της, της έδινε ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα κατάφερναν να νικήσουν όλα τα εμπόδια και ότι θα ήταν και πάλι μαζί.
Έπειτα όμως από την είδηση για το άγριο φονικό, η νεαρή αποφάσισε να μην ξαναφάει ποτέ πια και να περιμένει να πεθάνει. Ένας οικογενειακός φίλος όμως την λυπήθηκε. Η αγάπη της για τον νεκρό πια αγαπημένο της, του ράγισε την καρδιά. Έτσι, της είπε να στραφεί σε μια μάγισσα, που ο ίδιος ήξερε καλά ότι ήταν πανίσχυρη και ότι μπορούσε να φέρει σε επαφή τους ζωντανούς με τους νεκρούς.
Η νεαρή γυναίκα, αποφάσισε να ακολουθήσει τη συμβουλή του και πήγε μέσα στην απελπισία της να βρει την μάγισσα. Αυτό που δεν ήξερε όμως, ήταν ότι η μάγισσα όφειλε τις δυνάμεις της σε σκοτεινά πνεύματα. Ότι η μάγισσα εργαζόταν για τον ίδιο τον κύριο του Σκότους. Για τον ίδιο τον Διάβολο!
Η μάγισσα της είπε λοιπόν, ότι όχι μόνο μπορούσε να την φέρει σε επαφή με το πνεύμα του αγαπημένου της, αλλά ότι είχε την δύναμη να τον επαναφέρει στην ζωή. Όμως το τίμημα θα ήταν πολύ ακριβό. Για μία ψυχή που θα έφερνε πίσω στον κόσμο, θα έπρεπε να πληρώσει στον Διάβολο επτά ψυχές μικρών αβάπτιστων μωρών. Μία ψυχή κάθε χρόνο για επτά χρόνια. Θα έπρεπε λοιπόν να σκοτώνει ένα μωρό πριν βαπτιστεί, για επτά συναπτά έτη.
Η ερωτευμένη κοπέλα δέχτηκε και το μακάβριο ραντεβού δόθηκε τα μεσάνυχτα της 24ης Δεκεμβρίου. Το μέρος που συμφωνήθηκε για αυτήν τη συνάντηση ήταν η γέφυρα Τορτσέλλο. Ένα μέρος απομονωμένο, ιδανικό για ιεροτελεστίες. Το κορίτσι, μαζί με τη μάγισσα, πήγε στο νησί Τορτσέλο με βάρκα και αφού κατέβηκε, η μάγισσα της έδωσε ένα αναμμένο κερί και ένα χρυσό νόμισμα και της είπε να διασχίσει την γέφυρα. Έτσι κι έγινε.
Μόλις η κοπέλα έφτασε στην άκρη της γέφυρας, η μάγισσα επικαλέστηκε τον Διάβολο. Εκείνος εμφανίστηκε μπροστά στην κοπέλα. Χωρίς να πει ούτε μία λέξη, άνοιξε το στόμα του κι έβγαλε από κάτω από την γλώσσα του ένα χρυσό κλειδί. Με μία κίνηση, πέταξε το κλειδί στο νερό και πήρε το χρυσό νόμισμα από το χέρι της κοπέλας, σαν επισφράγιση της μακάβριας συμφωνίας τους.
Ξαφνικά, από την άλλη μεριά της γέφυρας, εμφανίστηκε ζωντανός ο νεαρός. Η αγαπημένη του καρδιοχτυπώντας και κλαίγοντας από την χαρά της, έτρεξε κι έπεσε στην αγκαλιά του. Μέχρι και Άρχοντας του Σκότους συγκινήθηκε από την αγάπη τους και τους άφησε να φύγουν μαζί. Οι δύο νέοι, αγκαλιασμένοι, χάθηκαν μέσα στην ομίχλη κι έκτοτε, κανείς δεν έμαθε ποτέ πια νέα τους.
Η μάγισσα ωστόσο, έπρεπε ακόμα να εξοφλήσει το χρέος στον Διάβολο. Μην μπορώντας να κάνει διαφορετικά, συμφώνησε μαζί του να κάνει η ίδια την προσφορά των αθώων ψυχών για τα επόμενα επτά χρόνια.
Ωστόσο αυτό δεν έγινε ποτέ. Η μάγισσα πέθανε. Άλλοι λέγανε ότι κάηκε καθώς ετοίμαζε ένα μαγικό φίλτρο, άλλοι ότι κάποιος την σκότωσε. Όπως και να έχει, δεν μπόρεσε να τηρήσει την συμφωνία.
Τον επόμενο χρόνο, την παραμονή των Χριστουγέννων ακριβώς τα μεσάνυχτα, ο Διάβολος εμφανίστηκε στο ραντεβού χωρίς να τη βρει, αγνοώντας τον θάνατό της. Έτσι, οι ντόπιοι λένε ότι ακόμα περιμένει την πληρωμή του και συνεχίζει να εμφανίζεται με τη μορφή μιας μαύρης γάτας στη γέφυρα του νησιού Torcello, κάθε 24 Δεκεμβρίου περιμένοντας να μαζέψει τις επτά αθώες ψυχές.
Ζωηρή η φαντασία των ανθρώπων, θα σκεφτούμε όλοι και λογικά. Ωστόσο, ανά τους αιώνες κανένας ντόπιος ποτέ δεν πηγαίνει στην γέφυρα την Παραμονή των Χριστουγέννων. Αλήθεια, εσείς θα πηγαίνατε; Εγώ πάντως όχι.